link href="/sites/all/themes/oakpoint/css/icons.fallback.css" rel="stylesheet">


  • 2010 American School & University Educational Interiors Showcase: Outstanding Design
  • LEED Silver Certified

Ellsworth was awarded a major capital improvements project by the State of Maine for its Bryant E. Moore School.  Oak Point evaluated the school facility and programs and expanded the study to include the Charles C. Knowlton School and the Ellsworth Middle School, providing new versus renovation and space needs analyses.  The results of the study determined that the demolition of an abandoned wing of the middle school, renovation of the remainder of the existing building, and construction of a 100,000 square foot addition would be the best solution for facilities and program issues for the district. 

Ellsworth’s two elementary schools were consolidated into one school addition to the renovated middle school. The 47,000 square foot renovation and 100,000 square foot addition provide renovated classrooms and science labs for the middle school students and new classrooms for the elementary students. New, shared facilities include a cafeteria, library, main office suite, art rooms, music rooms, and physical education spaces.

The consolidation with the middle school allowed the elementary schools to retain their downtown location, connection with the community and access to adjacent amenities. The site plan for the combined facility reworks the site circulation system and athletic facilities to accommodate the building addition and doubled student population. A separate parent drop-off loop, bus loop, staff parking lots, service area, and visitor parking lots are provided, as well as a new elementary school playground area, a new soccer field, and relocated softball and baseball fields. The facility was sited in order to preserve as much of the existing site as possible, including woodland areas and the existing running track.

The project was awarded LEED Silver certification. Sustainable design components include daylighting optimization, a geothermal heating and air conditioning system, and creative storm water treatment through the use of bio-retention, porous pavement, and a green roof system. Recycled content, rapidly renewable low-VOC finishes were used throughout.

Client: Maine RSU 24
  • Consolidation of three schools into one with shared core facilities
  • A renovated gymnasium creates unique, light-filled classroom space
  • Optimized site efficiency in the adaptive reuse of an existing building